I.ŐSZI SZARVASGOMBA ÉS SÜTŐTÖK NAPOK Vissza a főoldalra

2014. Október 4-26. között

Sutotok

Gomba, de miért szarvas?

A szájhagyomány úgy tartja, hogy a szarvasok a nyári párzás előtt ettől a gombafajtól kapnak erőre. A szaporulat növelése céljából adták a múltban a háziállatoknak, és ezért nevezik hazánkban gímgombának is.
A szarvasgomba a föld alatt, vagy a föld és a levélréteg között él, a fa vagy cserje gyökérzetével alkot szimbiózist. Kicsit burgonyához hasonlító gumós formája van, színe sötétszürkés, barnás, egyes fajoké sárgás.

szarvasgomba
Mérete általában diónyitól ökölnyiig terjed. Manapság mesterségesen is tenyésztik, hazánkban az egyetlen szarvasgomba-ültetvény Hőgyészen van.
Vásárláskor szagoljuk meg, a szarvasgomba illata nagyon fontos, ha erős az illata, az íze is rendben lesz. Frissen javasolt fogyasztani, mivel aromáját gyorsan elveszíti. A friss szarvasgomba soha nem szivacsos, nem törik szét.

Aki keres…

A szarvasgomba kereséshez érdemes kiképzett gombász kutyát (vizsla, labrador) vagy sertést használni. Előbbit tanítani kell a szarvasgomba vadászatra, utóbbi viszont már a zsigereiben hordozza a kézséget. A sertés koca nagy gourmand, kiszagolja a szarvasgombát, ilyenkor lehetetlen visszafogni, rohan, ás, fal. Ha nincs sertésünk, sem kutyánk, az erdőt járva szarvasgombára utaló nyom lehet a fa körül kiégett fű, a megrepedezett föld és a szarvasgomba legyek jelenléte. A kilencvenes évek elején több nagy szarvasgombász hullám is volt, de aztán sokan feladták, hiszen rájöttek, a szarvasgombászat igen nagy kitartást és szerencsét igényel.

Tuber fajták
szarvasgombaolaj
A latin tuber szó gumót jelent. A legismertebb és legfontosabb szarvasgomba fajta a francia (fekete vagy téli) szarvasgomba, a Tuber Melanosporum. Délnyugat Franciaországban terem a legtöbb, ezért Perigord szarvasgombának is hívják. Az olaszok kedvence a piros (vagy isztriai) szarvasgomba, a Tuber Magnatum. Itthon is megterem a Tuber Aestivum, a nyári szarvasgomba, karaktere a Magnatumra hasonlít.

SzGombaEtlap
SutEtlap2

go back to the top